Hier vind je informatie over de bediening van een digitale combisteamer.

Werking

Combisteamers kunnen op 2 manieren worden bediend "handmatig" of "geprogrammeerd". Deze zijn onderverdeeld in 3 stappen TIJD/TEMP/HUMIDITEIT. In het volgende artikel worden deze uitgelegd.

Chart

Description automatically generated

Functies:

Receptenboek - Het apparaat wordt geleverd met veel recepten die direct te maken zijn (zie lijst hieronder)

Schoonmaakmodus - Door het selecteren van accessoires krijgt de oven toegang tot een schoonmaakmodus, wanneer geactiveerd maakt de oven zichzelf automatisch schoon.

Functies:

Receptenboek - Het apparaat wordt geleverd met veel recepten die direct te maken zijn (zie lijst hieronder)

Schoonmaakmodus - Door het selecteren van accessoires krijgt de oven toegang tot een schoonmaakmodus, wanneer geactiveerd maakt de oven zichzelf automatisch schoon.

Stap 1: (gebruik in handmatige modus)

• Gebruik de "SELECT"-toets om door de parameters te navigeren en vervolgens de "STEP"-toets om door de parameters te scrollen.
  • Om een gewenste parameter te selecteren, druk je op de "SELECT"-toets, vervolgens bewerk je de waarden met de "+" & "-".

Parameters:
Fasen - Dit toestel kan 9 kookfasen met verschillende instellingen en parameters vooraf instellen, het display zal ROOD worden als de geselecteerde stap niet actief is. Om een inactieve stap te activeren, hoef je alleen maar de parameter aan te passen aan de gewenste tijd en temperaturen.

Temperatuur - Temperaturen kunnen ingesteld worden van 30°C tot 260°C, zodra het koken bezig is kan de oventemperatuur bekeken worden met het "OOG"-icoon.

Kerntemperatuur - Met behulp van de bijgeleverde sonde kan de oven de huidige en gewenste kerntemperatuur van een product meten.

Deltawaarde - De deltawaarde kan worden ingesteld met een temperatuur tussen 0°C tot 100°C. Hiermee wordt het gewenste verschil tussen de kerntemperatuur en de temperatuur in de ovenkamer bepaald.

Vochtigheid - Met deze instelling kan de gebruiker een continu vochtigheidsniveau instellen op basis van %-waarden die variëren in veelvouden van 10.

Voorverwarmen - Wanneer je de voorverwarmingsknop gebruikt, moet je er rekening mee houden dat de oven zal opwarmen tot de ingestelde temperatuur + 40°C. Zodra de oven is voorverwarmd zal een zoemer afgaan om aan te geven dat de oven is voorverwarmd en dat de deur klaar is om te worden geopend.

Luchtstroom - Met de luchtstroomtoets kan de gebruiker kiezen tussen 3 instellingen (minimum snelheid, gemiddelde snelheid, maximum snelheid). Dit apparaat is echter uitgerust met een "SEMI-STATISCH" terugschakelmodus, om deze te activeren hoeft alleen maar op de "STEP"-toets gedrukt te worden wanneer men al in de luchtstroomparameter is. De woorden "ST UIT" zouden moeten veranderen in "ST AAN".

Semi-Statisch - Dit stelt de oven in staat de warmte gelijkmatig te verdelen en de ventilatoren zo weinig mogelijk te gebruiken. Indien actief zullen de ventilatoren enkel werken wanneer de verwarmingselementen aan staan om de warmte gelijkmatig te verdelen.

Stap 2:

• Zodra de parameters zijn aangepast aan je wensen is de oven ingesteld.
  • Je kunt nu het gewenste product in de oven plaatsen (plaats de temperatuursonde indien nodig).
  • Druk tenslotte op de "START/STOP"-knop om het kookproces te starten.
  • Om de kookcyclus te stoppen houd je de "START/STOP"-toets enkele seconden ingedrukt.
  • De kookparameters kunnen ook tijdens het gebruik gewijzigd worden, gebruik de "STEP"-toets om te navigeren en selecteer de parameter die je wenst te wijzigen.
  • Als je het apparaat niet meer gebruikt, is het aan te raden het aan het eind van elke dag minstens één keer schoon te maken. Volg de instructies in de schoonmaakgids.

Stap 3: (persoonlijke programma's instellen)

OPMERKING: de gebruiker kan tot 200 programma's/recepten opslaan en elk programma kan een naam gegevens worden van maximaal 10 tekens.

• Wanneer je met succes een kookcyclus hebt ingesteld die je wilt opslaan, doe je het volgende.
  • Druk op de toets "P" om toegang te krijgen tot het "programmeermenu" en navigeer door het menu om het symbool "OPSLAAN" te selecteren. Gebruik de toetsen "+" & "-" om te navigeren "LINKS" & "RECHTS" en de toets "STEP" voor verticale bewegingen.
  • Bij het selecteren van de letters kan de "STEP"-toets ingedrukt worden gehouden om een hoofdletter te selecteren.

Stap 4: (gebruik van voorgeprogrammeerde recepten)

• Het apparaat wordt geleverd met 40 voorgeprogrammeerde recepten die toegankelijk zijn door het "KOKSMUTS"-icoon te selecteren (zie tabel hieronder)

Diagram

Description automatically generated

• Zodra de toets wordt ingedrukt, krijg je toegang tot een bibliotheek van 6 pictogrammen zoals weergegeven in de onderstaande tabellen.
  • Kies het gewenste receptnummer met de toets "SELECT" en het toestel laadt de vooraf ingestelde kookcyclus.
  • Druk op "START/STOP" om het kookproces te starten.

Stap 5: (HACCP-optie gebruiken USB DRIVE nodig)

• Het toestel is uitgerust met een ingebouwde HACCP-optie die de operationele gegevens van de uitgevoerde kookcycli registreert en de voortgang ervan voortdurend controleert.
  • Om deze functie te activeren, druk je eerst op de toets "P" om toegang te krijgen tot het programmeringsmenu.
  • Gebruik de toets "STEP" om naar de onderkant van het menu te gaan en druk op de toets "SELECT" om HACCP in te schakelen.
  • Je kunt nu je nieuwe kookcyclus starten met de HACCP-functie geactiveerd. De functie wordt automatisch uitgeschakeld zodra de kookcyclus is beëindigd.
  • Om de geregistreerde gegevens te bekijken, schakel je de oven uit door de "START/STOP"-toets enkele seconden ingedrukt te houden.
  • Verwijder de USB uit de oven en sluit hem aan op een werkende PC.
  • Open het gewenste bestand op de PC.
  • Voor meer informatie over de interpretatie van de door het HACCP-programma verzamelde gegevens.