Probeer de machine niet te starten voordat u, door het lezen van deze handleiding, voldoende inzicht heeft gekregen in de werking van de machine. Neem in geval van twijfel, zelfs na het zorgvuldig lezen van deze handleiding, contact op met de technische hulpdienst.

Zorg ervoor dat alle personen die betrokken zijn bij het gebruik van de machine op de hoogte zijn van de veiligheidsvoorschriften.

• Alvorens de machine te starten, moet de bediener controleren of er storingen en/of defecten zichtbaar zijn aan de veiligheidsvoorzieningen en aan de machine. Als er gebreken worden aangetroffen, meld deze dan onmiddellijk aan de fabrikant of aan het dichtstbijzijnde erkende servicecentrum.
  • De machine mag alleen worden gebruikt voor de doeleinden waarvoor zij is bestemd en in overeenstemming met de instructies van de fabrikant.
  • Controleer dagelijks of alle veiligheidsvoorzieningen op de machine correct functioneren (zie paragrafen 3.2 en 8.5 van deze handleiding).
  • Veiligheidsvoorzieningen mogen om geen enkele reden verwijderd of omzeild worden.
  • Elk knoeien met of wijzigen van de machine zonder voorafgaande toestemming van de fabrikant ontslaat de fabrikant van alle verantwoordelijkheid voor letsel/schade aan personen en/of voorwerpen.
  • Het identificatieplaatje en de veiligheidssymbolen/stickers die op de machine zijn aangebracht, moeten in perfecte staat worden gehouden. Als ze beschadigd zijn, moeten ze onmiddellijk worden vervangen.
  • Werkzaamheden aan elektrische aansluitingen mogen alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerd technisch personeel.
  • De bediener moet vertrouwd zijn met de bedieningselementen van de machine zoals beschreven in paragraaf 5.1 "Bedieningselementen".
  • De bediener mag geen handelingen verrichten die niet in deze handleiding beschreven staan.
  • Koop en gebruik alleen originele reserveonderdelen, die door de fabrikant gegarandeerd zijn.
  • Neem contact op met de dealer of het dichtstbijzijnde servicecentrum om defecte of beschadigde onderdelen te vervangen.
  • Draag geen kleding, sieraden en accessoires die verstrikt kunnen raken in bewegende delen van het apparaat.
  • Houd het gebied rond de machine vrij en vrij van obstakels.
  • Steek geen vingers en/of voorwerpen in de sleuven of gaten van het apparaat.
  • Gebruik het apparaat niet met vochtige of natte handen.
  • Draag altijd geschikte handschoenen en een haarkapje voor de hygiëne.
  • Besteed maximale aandacht aan alle waarschuwings- en gevarentekens op de machine.
  • De machine moet geïnstalleerd worden op een plaats die beschermd is tegen regen en zon.
  • Zorg dat er geen water en/of vloeistoffen in de machine kunnen binnendringen.
  • Open de panelen van de machine niet, aangezien de machine componenten/onderdelen bevat die niet door de gebruiker onderhouden kunnen worden.
  • Leun of zit niet op het apparaat als het in werking is.
  • Breng op de machine geen andere apparaten aan die geen deel uitmaken van de door de fabrikant geleverde kit.
  •  Reinig de buitenpanelen van de machine met zachte, met afwasmiddel bevochtigde doeken voor machines die geschikt zijn voor levensmiddelen. Gebruik geen waterstralen, aangezien deze de componenten/onderdelen binnenin de machine kunnen beschadigen.
  • Gebruik geen oplosmiddelen zoals spiritus, benzeen of thinner om de oppervlakken van de machine te reinigen.
  • Bedien het apparaat niet onder invloed van alcohol, medicijnen voor geestelijke gezondheid of medicijnen in het algemeen.
  • Dit apparaat mag niet worden gebruikt door personen onder de 18 jaar.
  • Ondeskundig gebruik van het apparaat kan gevaar opleveren voor de bedieners en/of het apparaat beschadigen.
  • Als het apparaat problemen vertoont die niet in deze handleiding worden behandeld, neem dan contact op met de technische hulpdienst.
  • Het gebruik van het apparaat is niet toegestaan op plaatsen met een mogelijk explosieve atmosfeer en op plaatsen met omgevingscondities die niet voorzien zijn in punt 4.2 van deze handleiding.
  • Het apparaat is niet bestemd om te worden gebruikt door personen met beperkte fysieke, zintuiglijke of mentale capaciteiten.