Hier vind je informatie over het schoonmaken van een espressomachine.

Schoonmaken

ATTENTIE!

Dit apparaat vereist dagelijkse reiniging en periodiek onderhoud.

Stap 1:

• Spoel elk van de koffiezetgroepen, sproeiplaten en portafilters gedurende ~15 seconden met heet water.
  • Reinig de buitenoppervlakken van het apparaat met een vochtige doek. Maak het stoompijpje en de waterkraan schoon. Zorg ervoor dat de spuitmonden niet verstopt zijn of gedeeltelijk geblokkeerd zijn met melk of andere resten. Als het nodig is om ze te verwijderen om schoon te maken, zorg er dan voor dat je geen onderdelen vervormt of beschadigt tijdens het verwijderen.
  • Reinig de lekbak en de roestvrijstalen roosters onder stromend water met een borstel.
  • Reinig het afvoerreservoir door er langzaam een liter warm water in te gieten om de koffieresten die zich in het afvoerreservoir en de slang ophopen, op te lossen en te verwijderen.

Stap 2:

Diagram, engineering drawing

Description automatically generated

• Ontgrendel en verwijder de portafilter uit de groepenkop, maak gebruik van de blinde pakking (zie foto). Voeg professioneel reinigingsmiddel toe (voor enkele espresso portafilter 7g, voor dubbele espresso portafilter 14g).
  • Vergrendel de portafilter in de groepenkop.
  • Terwijl het apparaat "UIT" staat, houd je de korte espressotoets ingedrukt (zie afbeelding hieronder) en zet je het apparaat "AAN" terwijl je de toets ingedrukt houdt. Het reinigingsproces start automatisch.

• Je kunt nu de toets loslaten en het apparaat zal zichzelf reinigen, spoelen en schoonspoelen.
  • Als er aan het einde van het reinigingsproces nog poederresten aanwezig zijn, kun je de knop voor continue dosering gebruiken en het poeder gedurende ~15 seconden laten stromen.

ATTENTIE!

Probeer nooit de portafilter te verwijderen terwijl de groep bezig is met de reiniging, aangezien het hete water onder druk verbranding of ernstig letsel kan veroorzaken. Wacht na afloop van de reiniging ten minste 3 seconden alvorens de portafilter te verwijderen.

OPMERKING: reinig de groep en de portafilter eenmaal per week met afwasmiddel. Voor de dagelijkse reiniging spoel je de groep en het portafilter zonder afwasmiddel (alleen met het membraan en heet water).

Stap 3:

• Plaats de portafilter met behulp van de blinde pakking zonder reinigingspoeder losjes in de groepskop (niet volledig sluiten).
  • Druk op de continue knop en voer de open en sluit beweging uit met de portafilter zodat het water er helemaal doorheen stroomt.

ATTENTIE!

Wees zeer voorzichtig met waterspatten, want het water is kokend heet.

• Als je klaar bent, druk je nogmaals op de continu-knop om de waterstroom te stoppen en verwijder je de portafilter uit de groepenkop.
  • Gebruik een borstel om de sproeikop in de groepenkop te reinigen.

Diagram

Description automatically generated

OPMERKING: verwijder en plaats de portafilters altijd voorzichtig. Gebruik nooit overmatige kracht om te proberen de portafilter te sluiten. Als de portafilter niet zonder buitensporige kracht draait en vastklikt, betekent dit meestal dat er te veel koffie in de filtermand zit.